
Hulvaton musikaali Samppalinnassa, sitä olimme todistamassa lauantaina 28.6., jolloin Sanomien Senioreiden matka suuntautui Turkuun. Retkelle oli ilmoittautunut 26 teatterin ystävää, valitettavasti yksi peruutus tuli lähtöpäivänä. Epävakainen sää saatteli alkumatkaamme, mutta lähestyessämme Turkua sääkin selkeni. Mukava pilvipoutainen keli, tyypillinen Suomen kesä.

Ensimmäinen kohteemme Turussa oli Turun linna ja Juhana Herttuan kellari. Siellä nautimme runsaan brunssin. Pöydistä löytyi varmasti kaikille maittavaa syötävää.

Ruokailunautinnon jälkeen suuntasimme Samppalinnan kesäteatteriin, jonka puupenkkisiin katsomoihin mahtuu lähes 900 henkilöä ja se määrä meitä varmaan olikin paikalla. Teatteri viettää tänä vuonna juhlavuotta. Kansaneläkeikä 65 vuotta on tullut täyteen.


Jagellonica – Turun oma prinsessa! -esitys perustuu hyvin löyhästi 1500-luvulla eläneeseen puolalaisprinsessa Katariina Jagellonican tarinaan. Tuohon aikaan naisen elämästä päätti usein mies. Niinpä Katariinankin elämä muuttui, kun hänen veljensä Sigismund sopi naimakaupat Suomen herttuan Juhanan kanssa. Krakovan hovissa kasvanut ja sivistynyt Katariina, joka osasi lukea ja kirjoittaa, puhui useita kieliä ja oli taiteen ystävä, sai puolisokseen rahvaanomaisen miehen, joka tuli maasta, jossa ei käytetty edes haarukkaa. Turun linna, nuoren parin ensikoti, muistutti lähinnä navettaa. Juhanan veli, Ruotsin kuningas Eerik XIV, jonka toimet olivat mielipuolisia, sekä julmista julmin Venäjän tsaari Iivana Julma, olivat myös näytelmän keskeisiä henkilöitä.

Mukana oli myös muuta väkeä, jotka viiden näyttelijän voimin veivät vauhdikasta näytelmää eteenpäin. Rooliasut vaihtuivat ja hyppäsimme tunnelmasta toiseen teatterin taidokkain keinoin. Yleisöä hauskuutti sisäpiirivitsit Turusta sekä vanhan- ja nykyajan asioiden sotkeminen vuorosanoihin. Monen mutkan ja tapahtuman kautta aviopari Katariina ja Juhana löysivät myös yhteisen sävelen. Heistä tuli vihdoin Ruotsin hallitsijapariskunta ja Katariina sai myös runonsa ja suolakurkkuvoileipänsä. Olisiko sittenkin kaiken takana nainen…

Pyörivä katsomo, taidokas lavastus ja puvustus, upeat lauluosuudet hyvän bändin säestämänä, takasivat nautittavan teatterikokemuksen. Käsikirjoittaja Niina Lahtinen oli tehnyt humoristisen esityksen, jonka ohjasi Petrus Kähkönen. Koko ammattitaitoinen näyttelijäkaarti Kaisa Hela, Antti Land, Lari Halme, Linda Hämäläinen ja Ria Kataja sekä koko tiimi ansaitsevat kiitokset.
Kuvat Eva Salama ja Tuire Härkönen, teksti Tuire Härkönen