
Punainen Viking-laiva odottaa Katajanokan terminaalissa, Aulikki jakaa maihinnousukortit ja sitten matkaan, ensin Tallinnaan ja sitten LUX-bussilla Tarttoon. Nautimme hyvän brunssin laivan buffetravintolassa. Laivassa oli melkoinen vilinä, kun matkalla oli myös useita luokkaretkikuntia. Aurinko paistaa ja meri on tyyni, ihanteellinen matkasää.
Vajaan kolmen tunnin matkalla näimme maaseudulla mm. keltaisena kukkivia peltoja ja haikaranpesiä asukkeineen pylväiden päällä. Matkalla pidettiin kahvitauko. Illan suussa saavuimme Tarttoon. Hotelli Dorpat sijaitsee lähellä vanhaa keskustaa Ema-joen rannalla.

Toisena päivänä ohjelmassa oli opastettu kaupunkikierros ja tutustuminen Tarton maineikkaaseen yliopistoon ja sen taidemuseoon. Yliopiston on perustanut Kustaa II Aadolf vuonna 1632. Yliopistossa opiskelee 13400 opiskelijaa, joista 800 on kansainvälisiä, suomalaisia on noin 140. Yliopisto toimii noin 150 eri rakennuksessa, joista noin 30 on Tarton ulkopuolella. Käväisimme myös arvokkaassa juhlasalissa.


Taidemuseossa on nähtävänä mm. antiikkihenkinen perusnäyttely: kreikkalaisen, klassisen ja hellenistisen taiteen parhaiden töiden alkuperäiskoossa olevia kipsijäljennöksiä. Lisäksi kolikoita, maljakoita, savilamppuja ja kiehtova muumiokammio, jossa on aito egyptiläinen muumio. Iltapäivällä osa joukosta tutustui Viron kansallismuseoon ja osa rentoutui kaupungilla. Nähtävää riitti sielläkin, mm. upea Raatihuone toreineen ja patsaineen. Päivän kruunasi maittava päivällinen Wilde@Wine-ravintolassa.

Kolmas päivä oli varattu kokopäiväretkelle Peipsi-järvelle ja Alatskiven linnaan. Peipsi-järvi on maailman seitsemänneksi suurin ja Euroopan toiseksi suurin järvi, jonka keskellä kulkee Viron ja Venäjän raja. Seutu on vanhauskoisten asuinaluetta. Vanhauskoiset ovat ortodoksisen uskon vanhaa linjaa edustava vähemmistö, joka elää vanhojen perinteidensä mukaan. He ovat tunnettuja ahkeruudestaan ja erityisesti sipulinviljelytaidostaan. Käyntikohteemme oli Kolkja, vanhauskoisten museo, jossa myös nautimme ruhtinaallisen lounaan Kala- ja sibuliravintolassa.

Toinen vierailukohde oli Alatskiven linna, vanha herraskartano, jossa voi tutustua herrassuvun ja palvelusväen elämään sata vuotta sitten. Linnan esikuvana on Balmoralin kuninkaallinen linna Skotlannissa.

Neljäntenä matkapäivänä pakattiin kimpsut ja kampsut mukaan ja lähdettiin kotimatkalle. Ensin tutustuimme kuitenkin Eestin ylioppilasseuran Seltsin taloon, jossa käytiin rauhanneuvottelut ja jossa Suomen rauhanvaltuus-kunnan johtaja J.K. Paasikivi allekirjoitti Tarton rauhansopimuksen 14.10.1920.

Sää suosi meitä, melkein hellelukemissa joka päivä eikä sateesta tietoakaan. Tarton katukuvassa ja hotellissakin näkyi NATO-upseerien kansainvälinen harjoitusjakso. Paluumatkalla nautimme buffetpäivällisen Viking XPRS:llä. Tartto on todella hieno tutustumiskohde.
Teksti ja kuvat Seija Laine